Uitleg drukte-indicator
Met de drukte-indicator zie je de verwachte drukte tijdens een reis met de bus, tram, metro of trein. De verwachte drukte vind je terug in het reisadvies van de reisplanner op de RET website en in de RET App. Er zijn vier verschillende situaties mogelijk:
Geen informatie
Als er geen informatie over de drukte beschikbaar is, wordt er geen drukte-indicator icoon getoond in de reisplanner bij de gekozen rit.
Rustig
De verwachting is dat het rustig is in het voertuig. Er zijn zitplaatsen beschikbaar.
Per vervoerstype betekent dit de volgende inschatting:
Bus - In de bus zijn maximaal 15 passagiers aanwezig.
Tram - In de tram zijn maximaal 25 passagiers aanwezig.
Metro - Omdat de capaciteit per rit kan verschillen wordt de drukte uitgedrukt in een percentage. Het is rustig in de metro als de totale bezetting maximaal 25% bedraagt.
Matig druk
De verwachting is dat het matig druk is in het voertuig. Er zijn voldoende staanplaatsen beschikbaar.
Per vervoerstype betekent dit de volgende inschatting:
Bus - In de bus zijn maximaal 34 passagiers aanwezig.
Tram - In de tram zijn maximaal 56 passagiers aanwezig.
Metro - Omdat de capaciteit per rit kan verschillen wordt de drukte uitgedrukt in een percentage. Het is matig druk in de metro als de totale bezetting maximaal 63% bedraagt.
Druk
De verwachting is dat het druk is in het voertuig. Er zijn wellicht geen zitplaatsen en een gering aantal staanplaatsen beschikbaar.
Per vervoerstype betekent dit de volgende inschatting:
Bus - In de bus zijn minimaal 35 passagiers aanwezig.
Tram - In de tram zijn minimaal 57 passagiers aanwezig.
Metro - Omdat de capaciteit per rit kan verschillen wordt de drukte uitgedrukt in een percentage. Het is druk in de metro als de totale bezetting minimaal 64% bedraagt.
Bron
De drukte tijdens een rit wordt ingeschat op basis van historische in- en uitstapgegevens en de beschikbare capaciteit. Iedere dag wordt er op basis van OV-chipkaartgegevens geteld hoeveel reizigers van de ene halte naar de andere halte reizen. Dit is geheel anoniem. Er worden geen OV-chipkaartnummers voor geregistreerd. De openbaar vervoerbedrijven Arriva, Connexxion, EBS, GVB, HTM, NS, Qbuzz RET en Keolis leveren deze historische data aan zodat drukte-indicator voor bijna heel Nederland kan tonen wat de verwachte drukte is tijdens een reis met het openbaar vervoer. Om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de drukte-indicator continue te verbeteren zullen nieuwe bronnen als weersverwachtingen, geplande reizen of verkeersinformatie worden toegevoegd.
Voorbehoud
De analyse van de in- en uitstapgegevens ten opzichte van de beschikbare capaciteit staat nog in de kinderschoenen. De getoonde drukteindicator geeft een indicatie van hoe druk het kan worden in het voertuig tijdens de reis. De werkelijke drukte kan afwijken van de ingeschatte drukte door middel van de drukte-indicator. De drukte kan tijdens de reis beinvloed worden door externe factoren als het weer, omleidingen en verstoringen, evenementen of de verkeersdrukte. Daarnaast kan de capaciteit per rit, per voertuig en per vervoerder verschillen. Onderzoek onder onze reizigers wijst uit er een verschil bestaat in beleving hoe druk men het in een voertuig vindt. Ook kan het voorkomen dat vanwege een omleiding, verstoring of datacommunicatiestoring geen informatie beschikbaar is.
Terugkoppeling
Om de drukte-indicator te verbeteren ontvangen we graag feedback van onze reizigers over de drukte-indicator voor reizen gemaakt bij de RET.
Reizigers worden opgeroepen om een schermafdruk van de drukte-indicator te mailen naar klantenservice@ret.nl aangevulde met informatie over het lijnnummer, datum en tijdstip van reizen en het voertuignummer.
Waarom is er een gezamenlijke drukte-indicator van het OV?
Een gezamenlijke drukte-indicator is er om een goed overzicht van de te verwachte drukte te bieden over de gehele reis met alle modaliteiten van alle OV-bedrijven.
Welke vervoerders werken hieraan mee?
De volgende OV-bedrijven werken mee aan de drukte-indicator: Arriva, Connexxion, EBS, GVB, HTM, NS, Qbuzz, RET en Keolis.
Als het druk is, kan ik dan nog mee met mijn rolstoel, kinderwagen of vouwfiets?
Ja, het is mogelijk om je rolstoel, kinderwagen of vouwfiets in het voertuig mee te nemen. Vanzelfsprekend is het hierbij van belang dat er door andere reizigers voldoende plaats kan worden gemaakt.
Hoe zit het met de 1,5 meter in de drukte-indicator?
Voor het OV geldt de 1,5 meter regel niet in de voertuigen wel op het perron. Wel is het verplicht een mondkapje te dragen tijdens je reis. Probeer daar waar mogelijk wel afstand te houden van de medereizigers en geef elkaar de ruimte.
Waarom doet de drukte-indicator het niet?
In sommige gevallen kan het zijn dat de gegevens niet up to date zijn. Waardoor er geen melding van drukte te zien is in het reisadvies. Als het een technische storing betreft wordt zo snel mogelijk onderzocht wat daarvan de oorzaak is.
Hoe actueel is de drukte-indicator?
Het verschilt per vervoerder. Van sommige vervoerders ontvangen we dagelijks een update van de te verwachte drukte en van een aantal is deze informatie op dit moment nog per week bekend. Er wordt gestreefd om de informatie dagelijks te verversen.
Waarom maakt de drukte-indicator geen gebruik van de actuele drukte in een voertuig?
De drukte-indicator is nu nog gebaseerd op historische in- en uitstapgegevens. Dit is vooral bruikbaar bij het plannen van een reis in de toekomst. De RET werkt ook aan een service waarbij op basis van de daadwerkelijke bezetting in een voertuig de actuele drukte wordt getoond. Het is nog niet bekend wanneer deze service beschikbaar wordt.
Zie ik de drukte tijdens de reis of op de halte of het station?
De drukteverwachting die je in het reisadvies ziet, is de drukte tijdens de reis (per voertuig).
Geldt de drukte-indicator voor de gehele reis of per voertuig?
De drukte-indicator in het reisadvies detailscherm geeft van de instaphalte tot de uitstaphalte per voertuig de verwachting weer van de te verwachte drukte.
Waarom geven jullie in het scherm met reisopties druk aan terwijl het maar voor 1 bus in mijn hele reisadvies zo is?
Als je reis uit meerdere delen bestaat zullen we op het scherm met reisopties de te verwachte drukte tonen van het drukste deel. Door een keuze te maken uit de verschillende reisopties krijg je vervolgens van elke individueel deel de te verwachte drukte te zien.