Nieuwe reisbehoeften vragen om nieuwe oplossingen

Al ruim een jaar zorgt corona dat de levens van ondernemers en medewerkers compleet veranderd zijn. Veel organisaties laten hun mensen thuiswerken en maar af en toe naar kantoor reizen. Uit het Nationaal Zakelijk Mobiliteits Onderzoek (NZMO) van 2020 blijkt dat ongeveer 80% van de mensen met een kantoorfunctie thuiswerkt. Uit onderzoek van de AWVN volgt ook nog eens dat 95% van de werkgevers verwacht dat thuiswerken na de pandemie blijft. Corona heeft daarnaast effect op de lengte van files en op welk moment van de dag mensen kiezen te reizen. Zo blijkt uit het NZMO dat 40% van de mensen nu buiten de spits reist.

Vergoeding past niet meer bij gemaakte reis

Een van de effecten van corona is dat de wijze waarop reisproducten vergoed of verstrekt worden niet meer aansluiten bij de wijze waarop en de frequentie waarmee wordt gereisd. Dat betekent dat leaseauto’s stilstaan, vaste reiskostenvergoedingen niet meer werkelijk gemaakte reizen afdekken en dat abonnementen of reisproducten niet meer dagelijks gebruikt worden om naar kantoor te reizen. 

Af en toe reizen zorgt voor extra administratie

Iedere dag is anders. Mensen die af en toe naar kantoor reizen zijn ook bereid om te wisselen van manier van reizen (NZMO, 2020). Van af en toe de fiets, soms met het OV en een andere keer met de (eigen) auto. Dat levert voor ondernemers en voor medewerkers veel administratie en ook frustratie op. Ineens moet u weer bonnetjes bewaren, kilometers bijhouden of een overzicht van OV-reizen inzichtelijk krijgen.

Mobiliteitskaart als oplossing

Een oplossing kan zijn om te werken met een flexibel systeem en een mobiliteitskaart, waarbij de reizen die gemaakt worden, of dat nou dagelijks of eens per maand is, gebundeld aan u worden gefactureerd. Een mobiliteitskaart vraagt eenmalig een tijdsinvestering om te bepalen wat u wilt en hoe u het wilt, om vervolgens geen last meer te hebben van reiskostendeclaraties en reiskosten administratie. 

Wilt u meer weten over de mobiliteitsoplossingen van de RET, kijk dan op www.ret.nl/demobiliteitsmanager of neem contact op met de RET via 010 447 5500.

 

Whitepaper over mobiliteitsbudgetten

Een mobiliteitsbudget legt de verantwoordelijkheid voor woonwerk- en zakelijk reisgedrag neer bij de medewerkers zelf. Ze krijgen een maandelijks budget en de gemaakte kosten voor vervoer worden daarvan afgetrokken. Het bedrag dat overblijft, mogen medewerkers (onder voorwaarden) behouden. Wilt u meer weten over mobiliteitsbudgetten? Lees dan onze whitepaper met praktijkvoorbeelden. 

Download hier