Drie inzichten van het Nationaal Zakelijk Mobiliteitsonderzoek
Jaarlijks onderzoeken een aantal partijen de trends en ontwikkelingen omtrent zakelijke mobiliteit. Het Nationaal Zakelijk Mobiliteitsonderzoek (NZMO) is gehouden in het najaar van 2021 en er deden in totaal ruim 3300 zakelijke reizigers en 700 bedrijven mee. In dit artikel lees je drie inzichten uit dit onderzoek.
Inzicht 1: Thuiswerken blijft na corona
Voor corona werd er gemiddeld 20 procent van de totale werktijd thuis gewerkt. Tijdens de pandemie werkte veel mensen volledig of grotendeels thuis. Na corona is de verwachting dat werknemers ongeveer 40 procent van hun tijd thuiswerken. 81% van de thuiswerkers geeft ook aan te beschikken over een goede thuiswerkplek en 70% geeft aan minimaal net zo productief te zijn thuis als op het werk.
Inzicht 2: Mobiliteitsbeleid wordt grondig beetgepakt
Veel bedrijven zijn bezig met het formuleren of aanpassen van hun mobiliteitsbeleid. Door de pandemie zijn de reispatronen en -behoeften verandert en daar wordt nu beleid op gemaakt. Kosten en medewerkerstevredenheid zijn de belangrijkste inrichtingsfactoren voor het mobiliteitsbeleid, milieubewustzijn staat op de derde plaats. 30% van de bedrijven ziet het goed/beter faciliteren van werken op afstand als een belangrijke uitdaging voor het komende jaar. Daarnaast zijn het stimuleren van elektrisch vervoer, faciliteren van een fiets en keuzevrijheid voor de medewerkers belangrijke ontwikkelingen in het mobiliteitsbeleid van bedrijven.
Inzicht 3: Reisfrequentie en -kilometers nemen flink toe
Tijdens de vorige meeting in 2020 bleek dat er een enorme terugval was van gemaakte kilometers met auto, fiets en openbaar vervoer. Inmiddels hebben de forenzen weer vertrouwen en zien we het aantal autokilometers en de ov-reisfrequentie weer stevig toenemen. De treinreiziger is nog het meest terughoudend, maar 85% verwacht in de komende twee jaar weer regelmatig met de trein te reizen. Mensen met een leaseauto verwacht in 2022 zelfs 3% meer kilometers te maken dan voor de pandemie.
Lees in de download hieronder een uitgebreidere samenvatting van het onderzoek. Wil je het hele onderzoek bekijken? Neem dan contact op via deMobiliteitsManager(at)retzakelijk.nl om toegang tot de volledige online rapportage te ontvangen.